FRANKLIN FASTIGHETER
Vår historia
Släkten Franklin har en lång tradition av företagande i Lycksele.
Den förste Franklin med förnamn Alfred var under mitten av 1800-talet skomakaremästare. Alfreds far är i kyrkböckerna okänd men misstankarna riktades ändå mot en storbonde strax utanför stan där Alfreds mor tjänstgjorde som piga.
Alfreds son Arvid var byggmästare under första hälften av 1900-talet. Arvids son Karl var tillsammans med ett par av sina bröder också byggnadsentreprenör.
Företaget, Franklin Fastigheter AB, registrerades 1959 i Lycksele av Nils Franklin och hette då Nils Franklin & Co AB.
1965 köptes företaget av bröderna Björn och Tage Franklin vilka var brorsöner till Nils och söner till Karl. Företagets nya namn blev Byggnadsfirma Franklin AB. Det var då ett renodlat byggföretag som byggde allt från lägenheter och villor till sågverk.
På klassiskt byggmästarmanér byggde man även fastigheter åt sig själv som buffert under perioder när det var lite lugnare. Under åren köpte man även in ett antal fastigheter och ägandet var koncentrerat till Lycksele.
1981 hade fastigheterna vuxit till antal så att det var idé att lägga dem i ett eget bolag. Detta bolag fick namnet Franklin Fastigheter AB.
1984 köptes den första fastigheten utanför Lycksele. Det var Gabrieljansväg 12 i Umeå. Sedan dess har fastighetsbolaget vuxit med i snitt två fastigheter per år.
1985 byggdes i egen regi de första husen i Vindeln och Vännäs. Fastigheterna i Vindeln och Vännäs har alla byggts av Lappmarksbyggen AB. I Vindeln finns drygt 30 lägenheter och i Vännäs knappt 60.
I Umeå är samtliga hus inköpta. Där äger och förvaltar vi idag drygt 200 lägenheter.
1986 byggde vi den enda fastigheten vi äger i Nordmaling. Planerna var att beståndet där skulle bli större. Dock var det många fler som hade samma tanke så det blev bara ett hus med åtta lägenheter.
1996 lyfte vi blicken ännu längre söderut och köpte första huset i Stockholm. I Mälarhöjden närmare bestämt.
Nu har vi tre fastigheter med drygt 80 lägenheter där.
Vi har under alla år haft målare och tidvis snickare anställda och sköter så långt det är möjligt reparationer och underhåll själva. Detta har visat sig vara ett mycket effektivt och samtidigt flexibelt sätt.